Syksy on pimeää ja masentavaa aikaa? Ei näillä vinkeillä – katso 15 aktiviteettia!

Syksy on pimeää ja masentavaa aikaa? Ei näillä vinkeillä – katso 15 aktiviteettia!

Yleisesti ottaen ihmiset kärsivät kaamosmasennuksesta syksyllä. Ulkona on pimeää, märkää ja kylmää. Niinhän se meillä menee Suomessa, eikö vaan? Toisaalta joo, mutta me lähdemme suhtautumaan syksyyn erilaisella tavalla. Syksy on upeaa aikaa, koska puiden lehdet vaihtavat väriä, ulkoilma on raikas ja kirkkaat valot luovat tunnelmaa pimeään.

Syksy on siitäkin syystä ihana vuodenaika, koska se huokuu romantiikkaa. Pimeä ja viileä keli ulkona tarkoittaa lämmintä kotia. Mikä on sen parempaa, kun käpertyä peiton alle ja lukea viihdyttävää kirjaa. Kuppi lämmintä kaakaota tai teetä tekee hyvää. No, tässä jo paljastimme pari aktiviteettia, joten ei mennä niihin vielä tarkemmin!

Kerromme seuraavaksi 15 aktiviteettia, joista voit nauttia syksyllä murjottamisen sijasta – kokeile rohkeasti, et voi hävitä mitään!

 1. Kehonpainotreeni ulkona – Nyt kuntosalille pääsee, mutta aamutuimaan ulkona tehty treeni antaa säpinää päivään. Syksyllä sää on raikas, mutta pakkasta ei ole liikaa. Nyt on hyvä aika kohottaa kuntoa kauniissa syksyisessä ulkoilmassa. Voit tehdä perinteisen juoksulenkin, tai tehdä kehonpainotreenin puistossa tai ulkokuntosalilla (jos sellainen on lähellä). Esimerkiksi Helsingissä ja Oulussa on paljon pihasaleja. 
 2. Lähde syyspiknikille – Nyt on hyvä aika lähteä perheen tai kaveriporukan kanssa piknikille puistoon tai muualle luonnon helmaan. Pakatkaa mukaan lämpimää vaatetta, hyvää ruokaa sekä kahvia ja kaakaota. Voit myös nauttia omasta laadukkaasta seurasta yksin, jolloin voit samalla kuunnella vaikka laatumusiikkia.
 3. Vedä pyörälenkki – Syksyllä ulkoilu on parasta aktiviteettia. Kun puissa vaihtuu väri ja valot säihkyvät hämärässä ulkoilmassa, on se upeaa. Yksi hyvä aktiviteetti on pyöräily, koska sen avulla voi nauttia pitkästä lenkistä ilman suurta kuntoa.
 4. Osta syksyn herkkutuotteita – Kesällä tori on hienoa aikaa ostaa esimerkiksi marjoja, mutta syksyn satoa ei sovi unohtaa. Voit shoppailla syystuotteita myös kaupoista, jos lähin tori ei tarjoa enää tarpeeksi antimia. 
 5. Joululahjaostoksille – Niin se on vuosi taas vierähtänyt. Jouluun on enää 1,5 kuukautta, joten nyt on syytä lähteä shoppailemaan lahjoja. Liian usein ostokset jätetään viimeiseen 1-2 päivään. Silloin on sitä ruuhkaa. Nyt voit välttyä ruuhkasta ja stressiltä, jos hankit lahjasi ajoissa!
 6. Valmista pataruokaa – Pataruoka sopii täydellisesti syksyyn. Toinen hyvä vaihtoehto on lämmin kanakeitto, joka maistuu raikkaan ulkoilun päätteeksi. Suosittelemme tekemään isomman satsin kerralla, niin syöt pataruokaa tai keittoa monta päivää. On myös sallittua kutsua kaverit nauttimaan herkkuruoista!
 7. Tee omenapiirakka – Omenapiirakka sopii syksyyn täydellisesti. Maukas omenapiirakka kanelilla ja vaniljakastikkeella sulaa suussa. Jokainen osaa tehdä omenapiirakan, vaikka leipominen ei olisikaan kovinkaan tuttua puuhaa. Kokeile rohkeasti!
 8. Tunne olevasi taas lapsi – Mitä jos hetkeksi unohdetaan arjen tehtävät? Tunne olevasi taas lapsi, ja hyppää kotipihan lehtikasaan! Muista kuitenkin olla varovainen. 
 9. Lue kirjaa – Yksi parhaimmista tekemisistä syksynä on lukea kirjaa. Voit lukea sitä raikkaassa ulkosäässä, tai nauttia kodin lämmöstä viltti päällä. Keitä kuppi teetä ja laita villasukat jalkaan, niin voit uppoutua jännittävän dokkarin armoille. Nykyään voit myös kuunnella äänikirjaa!
 10. Luo kotiisi tunnelmaa – Syksy on pimeää aikaa, joten luo kotiisi tunnelmaa. Osta hienoja kynttilöitä, joilla saa aikaan jopa romanttista fiilistä. Suosittelemme ostamaan tuoksukynttilöitä, joilla tunnelmasta saa vieläkin syksyisemmän!
 11. Koristele pihamaa ja kuisti – Nyt on lupa laittaa valoja sekä koristeita pihalle, koska ulkona on niin pimeää. Osa on jo laittanut jouluvalot, eikä sekään ole kiellettyä – tunnetusti marraskuussa saa alkaa tekemään hienoja koristeluja omaan kotiin!
 12. Katso taivaalle – Nyt on hyvä aika seurata, kuinka linnut muuttavat etelään. Se on yllättävän rentouttavaa katsottavaa. Kokeile vaikka!
 13. Leffamaraton pystyyn – Nyt on hyvä aika katsoa joku syksyinen elokuva, tai jopa elokuvatrilogia! Suosittelemme jotain romanttista draamaa, joka sopii hyvin tunnelmalliseen syksyyn. Katso Netflixistä mitä muut suomalaiset katsovat, ja kokeile sieltä joku suosittu leffa!
 14. Tee siivousurakka – Kohta on joulu, ja vuosi lähentelee loppuaan. Nyt on viimeistään oikea aika tehdä perusteellinen siivous kotiin. Pese kaikki asunnon ikkunat, sisältä ja ulkoa – tämä usein jää tekemättä kesähelteillä. Voit myös järjestellä kaapit, sekä tehdä ns. inventaarion vaatteista. Voit vaikka saada joululahjarahaa, jos viet ylimääräiset tavarat sekä vaatteet kirpparille!
 15. Koristele kotisi – Käy poimimassa ulkoa käpyjä sekä havunoksia. Niillä saa ihanan tuoksun kotiin, puhumattakaan ulkoasusta ja tunnelmasta. Voit myös koristella pihamaata sekä tehdä vaikka kranssin ulko-oveen!

Siinä oli muutama vinkki piristää arkea syksyllä. Yksi hyvä vinkki on myös, että kohta on uusi vuosi ja uudet kujeet. Viimeiset pari vuotta ovat olleet murheellisia, mutta ehkä vuosi 2022 on historian paras vuosi – sitä ainakin toivomme sydämen pohjasta!